Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z dżemem śliwkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szk
dżem śliwkowy 3 słoiki 300 g
paluszki ptysiowe 100 g
drożdże 50 g
margaryna Kasia 1 kostka
woda 8 łyżek
jajko 2 szt
cukier 4 łyżki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z dżemem śliwkowym

Drożdże rozrobić z wodą i cukrem.
Wlać do miski, dodać mąkę, posiekaną margarynę, jajka i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto włożyć do woreczka i zanurzyć w misce z wodą.
Po pewnym czasie ciasto powinno wypłynąć, to znak, że można je wyjąć z wody.
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy 2/3 ciasta.
Dżemy wykładamy do miseczki, dodajemy pokruszone paluszki ptysiowe, mieszamy i wykładamy na ciasto.
Resztę ciasta rwiemy na kawałeczki i rzucamy po wierzchu warstwy dżemu.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu i lekkim schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 18.06.2012 12:33
pyszne ciasto, bardzo lubię kruche z dżemami :)
Sarenka 09.05.2011 18:22
To ciasto przypradloby do gustu mojej córce, która bardzo lubi sliwki.
wedith1 22.03.2011 19:39
Mmmmmmmm!!!! Pycha!!!!!!!
ada12302 28.11.2010 19:35
apetycznie wygląda
iwa643 26.11.2010 07:16
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak