Sposób przygotowania

Zbieraliście świeże grzyby zimą? Zimówki rosną właśnie w cieplejszych okresach zimy, czasami nawet po śniegiem.
Zimówki, same kapelusze, dokładnie oczyścić, opłukać, tylko duże okazy kroić - mniejsze zostawić w całości. Kapusty oddzielnie poszatkować; cebulę obrać, drobno posiekać; marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Pokrojoną kapustę kiszoną zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować 10-15 min. Dodać pokrojoną kapustę białą i startą marchew z jabłkiem, gotować kolejne 15 min. Nie dolewać zbyt dużo wody! Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojoną w kosteczkę wędzonkę, gdy się zrumieni, dodać cebulę, zeszklić, dodać grzyby - smażyć kilka minut, przełożyć do kapusty. Doprawić solą, cukrem, pieprzem, lubczykiem, dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z łyżeczką mąki, pogotować jeszcze trochę na wolnym ogniu. Najlepsza jest odgrzana po kilku godzinach. Podawać jako dodatek do mięsa albo jako samodzielne danie z ziemniakami lub pieczywem.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wygląda znakomicie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marta0906

    pod jakimi drzewami moga rosnąć zimówki
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha kapustka
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Marta, sorki, nie zauważyłam pytania - zimówki bardzo lubią przede wszystkim wierzby i to takie leciwe...szukaj ich właśnie na nich, najlepiej nad rzekami, jeziorami, strumieniami...rosną też na innych drzewach liściastych, ale na wierzbach najczęściej, lubią stare pnie a nawet resztki konarów czy miejsca po ściętych drzewach
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wygląda bardzo apetycznie,chociaż nigdy nie spotkałam się z takimi grzybami

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !