Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosolis nagietkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwiaty nagietka 25 szt
cukier 1 szklanka
woda 1 szklanka
spirytus 150 ml
gin 75 ml
sok z cytryny 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rosolis nagietkowy

Kwiaty nagietka zbierane w ekologicznym miejscu( lepiej ich nie płukać) pozbawić części zielonych. Z wody i cukru ugotować syrop. Odstawić na 10 minut. Do jeszcze ciepłego wrzucić płatki i koszyczki nagietka. Trzymać w słoiku lub butelce. Odstawić na tydzień w chłodne ciemne miejsce( ale nie zimne). Po tygodniu dolać spirytus i trzymać razem co najmniej dwa tygodnie. Następnie dolać gin( jeśli ktoś lubi może więcej do smaku). Odstawić na kolejne dwa tygodnie. Przecedzić przez płótno, zlać do butelki. Doprawić sokiem z cytryny i już po paru dniach można podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 23.11.2013 21:01
ciekawy przepis
ziutula
ziutula 12.11.2012 12:12
rewelacja
matii6 05.03.2011 19:52
ciekawe
alaaa 07.12.2010 17:41
o czymś takim nie słyszałam
MAR3STA 21.11.2010 19:06
śliczny efekt wizualny i z pewnością smakowy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak