Sposób przygotowania

Zupa, którą zaskoczycie i oczarujecie rodzinę lub znajomych :-)
Grzyby zalać 1 litrem gorącego wywaru, przykryć i moczyć 15 min. Następnie dodać kminek i gotować ok. 20 min. aż grzyby zmiękną. Wyjąć grzyby, pokroić w cienkie paseczki w z powrotem wrzucić do wywaru. Na suchej patelni uprażyć kaszkę, ma się tylko lekko zezłocić, wsypać do wywaru, zagotować mieszając, gotować ok.10 min., doprawić solą i pieprzem. Kilkanaście kwiatków odłożyć do dekoracji, resztę razem z listkami drobno posiekać, dodać do zupy, zagotować (jeśli będzie zbyt gęsta - dolać wywaru). Jajko roztrzepać w miseczce dodając mąkę i połowę szczypiorku. Na patelni roztopić łyżkę masła, wylać masę jajeczną, nie mieszać!, usmażyć omlet/naleśnik na złoto z obu stron, zdjąć na talerz, przestudzić i pokroić w cienkie paski - jak makaron. Na środku talerzy ułożyć porcję \"klusek\", posypać resztą szczypiorku, dookoła polać zupą, przybrać pozostałymi kwiatkami. Ja używam cienkiego szczypiorku, ale można wykorzystać cebulkę dymkę ze szczypiorem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    Ciekawa zupa, muszę spróbować
  • 2
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    nie wiedziałam ze stokrotki sa jadalne juz widze mine moich dzieci
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    stokrotek pełno ta łąkach, ciekawa jestem czy ktoś z Was też je jada?
  • 4
    original
    Opublikowano

    MarianM

    Nie jadam takich kwiatów, lepiej zerwać i zanieść żonie do wazonu.
  • 5
    original
    Opublikowano

    banditka

    tez jestem zdumiona i co jadl ktos smaczne?
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    raczej nie dla mnie
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    justyna111

    interesujące wygląda fajnie
  • 6
    original
    Opublikowano

    plocia

    chyba podziękuję
  • 2
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    hmm pierwsze widzę
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    za kwiatki dziękuję, ale pomysł ciekawy
  • 1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Jak pięknie wygląda!
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    jak będą stokrotki to spróbuję
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    U mnie, juz niedlugo, w ogórdku bedzie bialo od stokrotek - posdunelas mi fajny pomysl :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    accee

    Piękna
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    wygląda uroczo. Panowie kwiatowa zupa zamiast bukietu to chyba dobry pomysł na prezent:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta31

    ciekawy przepis :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomek13

    ladna
  • 1
    original
    Opublikowano

    sylwia_mc

    Stokrotki w zupie???? no nie wiem
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    to jak najbardziej jadalne kwiaty, listki również więc dlaczego nie ? a zupa nabiera pięknego wyglądu :)
  • -2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Smaczna_B, ależ Ty jesteś mało obeznana kulinarnie.... jest bardzo dużo jadalnych kwiatów a stokrotki są smaczne i ozdabiają jednocześnie potrawę
  • 1
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    to chyba tylko tobie smakują
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    być może - niektórzy są tak prości, że nie umieją docenić smaku czegoś wyjątkowego
  • 2
    14589962_10208420256398366_6230213560350416002_o
    Opublikowano

    Wiesława1

    No jestem w szoku .Ta zupa nawet fajnie nie wygląda ,a nie jestem "mało obeznana kulinarnie".Zgadzam się jest dużo kwiatów jadalnych ale to nie znaczy że trzeba je ładować wszędzie i w takich ilościach
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    mamy zupełnie inny gust bo według mnie wygląda bardzo fajnie. A kwiatów nie ładuję "do wszystkiego i w takich ilościach" więc widać od razu, że komentarz ma być po prostu nieprzyjemny (koleżanka Smacznej_B?) a moich innych przepisów nie znasz
  • 1
    14589962_10208420256398366_6230213560350416002_o
    Opublikowano

    Wiesława1

    Droga Pyzo ja wszystkich traktuję po ludzku.Nie oceniaj mnie skoro mnie nie znasz.A Koleżanką tej Pani nie jestem,a może szkoda.Miło byłoby poznać kilka osób z ds.Z niektórymi mam kontakt na faceboku i jest bardzo fajnie.Wymieniamy spostrzeżenia i opinie ale nikt w tym co robi nie jest zgryźliwy,uszczypliwy,bezczelny.To portal dla amatorów i zwykłych codziennych gospodyń i nawet ich początkujących w kuchni dzieci.Jak masz z tym problem zmień portal dla osób bardzo zaawansowanych ,poniewaz jak widać talentem i smakiem "górujesz"nad resztą.Powtarzam to nie jest portal dla mistrzów kulinarnych.
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ja się za żadną mistrzynię nie uważam, ciągle się uczę, z książek, od koleżanek, na warsztatach... ale portal powinien być i jet dla lubiących gotować i dzielić się tym a nie dla osóbek, które myślą tylko o natrzaskaniu sobie punktów na nagrody, przy najmniejszym wysiłku a często i kradnąc cudzą pracę... oraz nie dla takich co tylko chcą głaskania a krytyki nie umieją przyjąć

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !