Sposób przygotowania

Podgrzybki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Schab powinien być szeroki. Każdy gruby plaster przekroić poziomo tak aby po rozłożeniu powstał jeden, duży kotlet. Przykryć folią spożywczą i rozbić starannie, ale delikatnie, na dość cienki, duży płat - ostrożnie, aby nie porozrywać mięsa. Oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby, smażyć kilka minut aż grzyby zmiękną i odparuje prawie cały sos; doprawić i dodać natkę, wymieszać, wystudzić. Na środek każdego płata mięsa nałożyć 2 łyżki grzybów, zebrać dookoła brzegi tworząc woreczek i zawiązać go dookoła nicią kuchenną. Naczynie żaroodporne (albo brytfankę) posmarować pozostałym masłem, ułożyć sakiewki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min. w temp. 180 st.C. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie usunąć z sakiewek nitkę i obwiązać je (dla ozdoby) sparzonymi łodyżkami szczypiorku. Podawać z młodymi ziemniaczkami i jarzynami z wody. Po nadzianiu mięsa zostało mi trochę grzybów , dodałam do powstałego w trakcie pieczenia sosu i podałam do ziemniaków.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Bardzo lubię potrawy z grzybami.
  • 1
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    nic dodać nic ująć....uwielbiam grzyby!
  • 5
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    tylko żeby chciały rosnąć bo ostatnio to albo im za sucho albo za mokro...
  • 6
    no-image
    Opublikowano

    cichor

    pychota. :-)
  • 2
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    dobre jedzonko, dobrze, że grzyby obrodziły
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    a tak! i dobrze, że mam zamrożone na zapas!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    pięknie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marzena40

    pycha
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Zjadłabym od Ciebie nawet muchomora, gdybyś tak smacznie mi go przyrządziła.
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Ewa, w sezonie są szanse nawet na muchomory u mnie :-) i to bardzo smaczne!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    accee

    Nic tylko się zajadać
  • 1
    imgp7894
    Opublikowano

    evita0007

    cos pysznego :-)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    wspaniałe!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Smaczna potrawa, i jak ciekawie podana.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Dobrze, że sezon na grzyby już się zbliża- takie pyszności.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ana00

    To musi być smaczne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    bardzo fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Fantastycznie to wygląda :) a te zdjęcia grzybów przypomniały mi, jak bardzo uwielbiałam je zbierać :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomek13

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomek13

    super
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    Sakiewki powalają na kolana gości i nie można ich zrobić z drobiu bo się rozpadają :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !