Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza Mondodimario

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
woda letnia 350 ml
drożdże 50 gram
sól, cukier po łyżeczce
olej 2 łyżki
pieczarki 8 sztuk
ser żólty morski 400 gram
KIEŁBASA ŻYWIECKA 200 gram
cebula biała 1-2 sztuki
papryka czerwona 2 sztuki
por 1 sztuka
ogórek konserwowy 2-3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Mondodimario

Ciasto: W 350 ml letniej wody rozpuścić 50 gr drożdży razem z łyżeczką cukru i soli wszytko wymieszać. 3 szklanki mąki pszennej 550 wsypać do miski. Wlać rozpuszczone w wodzie drożdże z solą i cukrem. Wyrobić ciasto ręką. Dodać 2 łyżki oleju. Wyrobić dalej. Pozostawić do wyrośnięcia.
Pokroić na drobno pieczarki. Zetrzeć na grubej tarce ser żółty morski. Pokroić na plastry kiełbasę żywiecką ( może być krakowska, szynka, boczek lub salami) w zależności od gustu. Na plastry pokroić cebulę.
Blachę 410x300 smarujemy olejem lub margaryną. Ciasto rozprowadzamy równomiernie. Na ciarto kładziemy pokrojone w kostkę pieczarki. Posypujemy oregano. Jak ktoś ma świeże to posiekane świeże. Na to kładziemy wędlinę. Na wędlinę cebulę. Na wierzch stary ser morski. Ser posypujemy oregano lub kładziemy świeże oregano. Tak przyrządzoną pizzę wkładamy do pieca. Możemy zostawić 20 min. aby ciasto wyrosło będziemy mieć pizzę na grubym cieście. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170-180 stopni 45-55 minut. Po upieczeniu kroimy na 6 części. Smarujemy ketchupem i przyprawiamy posiekaną papryką czerwoną, posiekanym porem i pokrojonym na plasterki ogórkiem konserwowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 09.11.2012 21:07
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak