Sposób przygotowania

Do szklanki do piwa wlewam 300 ml letniej wody, dodaję 8 gramów drożdży płaską łyżeczkę soli i cukru i mieszam. Do miski wsypuję 3/4 szklanki mąki żytniej oraz 2,5 szklanki mąki pszennej 650. Zalewam zakwasem. Wyrabiam ręką ciasto 10 minut. Jak jest za rzadkie podsypuję mąką. Można piec na blasze od piekarnika wysmarowanej masłem. Ja piekę w formie 39x11. Smaruję spód masłem i podsypuję mąką. Formuję bochenek. Jak wyrośnie smaruję pędzelkiem po wierzchu wodą. Wsadzam do nagrzanego piekarnika z naczyniem z wodą i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopniach C. po upieczeniu smaruję pędzelkiem wodą po wierzchu nawet 2 razy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !