Sposób przygotowania

Kwiaty zebrać w suchy, słoneczny dzień. Zrywać je razem w ogonkami. Kwiaty muszą być świeżutkie, zebrane z dala od szosy, w rejonach \"czystych\", najlepiej gdzieś za miastem. Nie płuczemy ich w wodzie bo szkoda pyłku kwiatowego, ale dokładnie przeglądamy i usuwamy ew. robaczki - szczególnie z kwiatów robinii. Jajka roztrzepujemy w misce z połową płynu, dodajemy mąkę, sól i dokładnie rozcieramy żeby nie było grudek dolewając jeszcze tyle płynu aby ciasto miało konsystencję dość gęstej śmietany. Odstawiamy je na ok. pół godziny żeby odpoczęło. W dość głębokim rondlu rozgrzewamy sporo oleju - kwiaty, smażąc się, muszą pływać. Całe grona i baldachy maczamy dokładnie w cieście trzymając za ogonki. Lekko otrzepujemy z nadmiaru ciasta i kolejno kładziemy na tłuszcz. Smażymy na złoto-brązowo z obu stron. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący bo ciasto się spali z zewnątrz a kwiaty w środku nie zdążą się usmażyć. Usmażone kwiaty wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu albo polewamy miodem. Najlepsze się jeszcze ciepłe!

Komentarze

  • 6
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    czarny bez już kwitnie więc możecie wypróbować takie placuszki! polecam bo są bardzo pyszne!
  • 1
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Jeszcze takiego cuda nie jadłam.Jestem bardzo ciekawa jak to smakuje.Może znajdę Kwiaty robinii lub czarnego bzu.
  • 2
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    ojeju strasznie ciekawe
  • 4
    original
    Opublikowano

    Patrycja42

    Pod pojęciem \"Zdjęcia\" rozumie się każde zdjęcie, które obrazuje \"efekt końcowy\" wykonania przepisu (tj. dania, deseru, itd.). Nie wiem czy efekt końcowy to kwiatki :/
  • 1
    original
    Opublikowano

    bernika

    cudeńko!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Gosia_60

    Ja nie mówię że nie powinno się dawać takich zdjęć z kwiatami !!
  • 5
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    nigdy nie jadłam czegos takiego
  • 1
    original
    Opublikowano

    Allice

    ciekawe, nigdy nie jadłam takich kwiatów
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ela20

    Bardzo ciekawe danie. Z tego co się oriętuję to kwiaty akacji są silnym afrodyzjakiem ;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    koteczek22

    również nie jadłam nigdy tego ale słyszałam że jest pyszne to
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Kasia96

    Nigdy nie słyszałam, że można jeść kwiat robinii i bzu, ale przepis na pewno wypróbuję, żeby przekonać się jak smakują.
  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    ciekawe na pewno wypróbuje
  • 5
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    szkoda tylko, że świeże kwiaty są tak krótko...
  • 1
    original
    Opublikowano

    iwona332

    Wygląda smacznie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wygląda smacznie
  • 8
    original
    Opublikowano

    plocia

    pierwszy raz coś takiego widzę
  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ja tez nawet nie slyszalam o czym takim, ale moze byc dobre
  • 3
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    bardzo ciekawy przepis! Brawo!!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    całkiem całkiem
  • 3
    original
    Opublikowano

    alaaa

    nigdy nie jadłam,ciekawe jak to smakuje..
  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ale smakowite
  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka191

    Fajnie wygląda ale czy tez dobrze smakuje?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    oooo przepis pełen zaskoczenia :), nie wiedziałam , że można jeść kwiat robinii i bzu;p
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    zdecydowanie nie dla mnie
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    justyna111

    ciekawe jak to smakuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Robię dużo potraw z kwiatów...ale zwykle nalewki albo dekoracje do deserów...sałatki a tu coś nowego...szkoda, że czarny bez juz przekwitł...będę musiała czekać do przyszłego roku na ten eksperyment.
  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Wyglądają pięknie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    aranka

    Niesamowity przepis, nappewno wypróbuje !!
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    aranka, polecam bo na prawdę warto!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Sylwia88

    ciekawe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    accee

    Musi smakować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Aniunia773

    wygladaja pieknie
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    odważna propozycja
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    rewelacja- ja pamiętam z dzieciństwa tak przygotowywane kwiaty akacji
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    wspaniale wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    justyna54

    jeszcze nigdy nie jadłam muszę wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Bedac dzieckiem probowalam tak przygotowanych kwiatkow, smakowaly mi :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    aż jestem ciekawa jak to smakuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    aż jestem ciekawa jak to smakuje
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    aż jestem ciekawa jak to smakuje
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    aż jestem ciekawa jak to smakuje
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Jolu, jak racuszki - smak kwiatów jest bardzo delikatny i ładnie też pachną :-) koniecznie spróbuj w przyszłym roku
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta31

    pysznie wygląda
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    Moja szefowa uwielbia takie cuda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !