Sposób przygotowania

Bakłażany dokładnie myjemy, kroimy na centymetrowej grubości plastry i zanurzamy na około pół godziny w wodzie z łyżką soli, aby utraciły goryczkę. Następnie odcedzamy je i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej plastry bakłażana na złocisty kolor, co jakiś czas dolewając oliwy (bakłażany piją jej nawet więcej, niż pieczarki). Po usmażeniu ponownie je odsączamy papierowym ręcznikiem. Jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem i doprawiamy go solą i pieprzem. Gdy tylko bakłażany wystygną zalewamy je sosem, dokładnie mieszamy i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !