Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany w sosie jogurtowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1/2 kg
jogurt 1/2 litry
pęczka koperku 1/2 sztuki
sól do smaku
oliwa do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany w sosie jogurtowym

Bakłażany dokładnie myjemy, kroimy na centymetrowej grubości plastry i zanurzamy na około pół godziny w wodzie z łyżką soli, aby utraciły goryczkę. Następnie odcedzamy je i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej plastry bakłażana na złocisty kolor, co jakiś czas dolewając oliwy (bakłażany piją jej nawet więcej, niż pieczarki). Po usmażeniu ponownie je odsączamy papierowym ręcznikiem. Jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem i doprawiamy go solą i pieprzem. Gdy tylko bakłażany wystygną zalewamy je sosem, dokładnie mieszamy i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak