Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące ziemniaki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 6 dużych szt.
cebulka 1/2 pęczeka
pomidor 2 szt.
seler naciowy 1 łodyga
papryka czerwona 1 szt.
olej 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
majonez tradycyjny 1/2 szklanki
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz do smaku
jogurt naturalny 1 mały kubeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące ziemniaki

Ziemniaki dokładnie myję, osuszam i nakłuwam w kilku miejscach. Każdego ziemniaka zawijam w folię aluminiową i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piekę 45 min. Następnie trochę przestudzone ziemniaki przekrawam na pól i wydrążam środki pozostawiając ścianki grubości ok. 0,5 cm. Tak wydrążone ziemniaki wstawiam ponownie do piekarnika i zapiekam na chrupiąco. Cebulę kroję w piórka . Paprykę, seler i pomidory kroje w kostkę. Warzywa łączę razem, skrapiam sokiem z cytryny i olejem, doprawiam solą i pieprzem. Faszeruję nimi ziemniaki. Ząbki czosnku rozgniatam łączę z majonezem i jogurtem, doprawiam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam. Faszerowane ziemniaki podaję z sosem czosnkowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak