Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony z morelami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dkg suszonych moreli ok.15-20
sól, pieprz mielony do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony z morelami

Schab kupuję w całym, dużym kawałku, bez kości, ale razem z tzw. warkoczem i tłuszczykiem na wierzchu. Taki w/g mnie lepiej nadaje się do pieczenia bo tłuszcz zabezpiecza mięso przed wyschnięciem w trakcie pieczenia a potem, jeśli ktoś chce, zawsze można go odciąć i zużyć np.do bigosu.

Myję go pod bieżącą wodą i osuszam dokładnie osuszam. Ostrym wąskim nożem robię nacięcie wbijając go poziomo w środek \"oka\" mięsa z obu stron. Nacięcia powinny się m/w spotkać w środku kawałka. W to nacięcie, szer. ok 2-3 cm, wciskam morele suszone bez pestek, można upychać całe albo pokrojone na mniejsze kawałki. Dociskam je jedną do drugiej aż zapełnię oba otwory. Następnie nacieram mięso solą, czosnkiem suszonym granulowanym, majerankiem i pieprzem mielonym. Przypraw powinno być dość sporo. Zawijam schab w folię i odkładam na min. 2-3 godziny do lodówki - najczęściej jednak na całą noc. Piekarnik rozgrzewam do 220 st. C a mięso skrapiam olejem. Układam je na blasze, warstwą z tłuszcze do góry, i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę ok. 20-30 min. po czym zmniejszam temp. do 180 st. C, podlewam ok. 1/2-3/4 szkl. gorącej wody i piekę ok. 1 godziny od czasu do czasu polewając mięso wytworzonym sosem. Mięso jest dobre gdy wbijemy w nie szpikulec i wypływający sok będzie przeźroczysty. Wyjmuję mięso, okrywam folią aluminiową i zostawiam do zupełnego ostudzenia. Trzeba pamiętać, że po wyjęciu z piekarnika mięso w środku dalej się piecze zanim przestygnie więc nie trzeba piec go za długo. Jeśli chcemy podać schab na gorąco to kroimy plastry najwcześniej po 15-30 min. od wyjęcia z pieca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BozenA 25.05.2012 17:43
mmm
BozenA 25.05.2012 17:43
mmm
Misia90 27.09.2011 18:02
ekstra
Marysia 27.09.2011 17:02
super
Karolina69 27.09.2011 13:21
fajne
wedith1 03.03.2011 06:00
Tak morelka w mięsku......rarytasik :)
mdepfs 23.11.2010 22:38
lubie miesa na slodko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak