Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior w skorupce

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalafior 1 szt
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
mleko 1 szkl
parmezan starty 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior w skorupce

Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.
Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i energicznie wymieszać ją z masłem.
Powoli dodawać mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Przyprawić go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Przygotowanym sosem polać kalafior, posypać parmezanem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Kalafior jest gotowy, gdy wierzch ładnie się zarumieni na złocisty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak