Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada czekoladowa z budyniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka pszenna 1 szklanka
woda 100 ml
cukier puder 1 szklanka
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
proszek waniliowy 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
Krem:
budyń czekoladowy 1 opakowanie
masło 40 gram
cukier puder 1 łyżeczka
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada czekoladowa z budyniem

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z dodatkiem cukru pudru. Następnie do ubitych białek dodaję mąke, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao, wodę i 3 żółtka. Ciasto wlewam do formy ( 40x 25 cm, lub jakaś bardzo szeroka forma)wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 18 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu biszkopta od razu wyjmuje go z formy(łapiąc za papier do pieczenia). Odrywam papier i roluje biszkopt za pomocą ściereczki. W takiej pozycji zostawiam zrolowany biszkopt, aby ostygł. W międzyczasie przygotowuje budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu+ dodaje do niego trochę masła i 1 łyżeczkę cukru pudru. Gdy rolada ostygnie delikatnie ją rozwijam i smaruje budyniem. Po zużyciu kremu ponownie zwijam roladę, układam tak aby widoczne łączenie było pod spodem. Wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można posypać kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak