Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flan bananowy- straciatella

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 200 ml
agar-agar 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat do smaku
groszki czekoladowe 1 łyżeczka
banan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Flan bananowy- straciatella

Banany obrać i pokroić na małe kawałki. Zmiksować je razem z mlekiem, agar-agar i cynamonem. Powstałą masę podgrzewać, aż uaktywnią się właściwości agar-agar(jest to substancja żelująca),wtedy trzeba dodać 1 łyżeczkę gorszków czekoladowych (bądź pokruszonych kostek czekolady). Przelać do foremek(najlepiej jakiś małych) i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Agar-agar można zastąpić żelatyną
1,5 łyżeczki agaru = 2 płatki żelatyny = 1 łyżka żelatyny w proszku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak