Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka 1 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 200 gram
ząbki czosnku do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
rozmaryn do smaku
woda 1,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona

Mięso. Ja robię od razu więcej. Szynkę, schab i karkówkę każdy kawałek po około 1kg wypłukać.
Wodę zagotować z liściem laurowym, pieprzem ziarnistym, zielem angielskim i czosnkiem.
Gotować z 5-10 minut. Po ostygnięciu rozpuścić sól peklową. Ja stosuję firmy O\'sole.
Mięso włożyć do garnka i zalać wywarem. Nakryć i pozostawić w chłodnym miejscu do 3 dni.
Następnie przyprawiamy do smaku ja przyprawiam pieprzem, oregano, bazylią, rozmarynem i estragonem. Wkładamy do rękawa i na blachę do piekarnika. Na spodzie podlewamy wodą. Pieczemy w temp. 180 stopni C 60-70 min dolewając od czasu do czasu wodę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak