Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z pomidorów

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
pomidory czerwone 0,5 kg
pomidory żółte 0,5 kg
czosnek ząbki 4
oliwa 2 łyżki
rozmaryn do smaku
oregano do smaku
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z pomidorów

Ciasto francuskie rozmrozić. Pomidorki pokroić na wzdłuż na połówki. Formę na tartę wysmarować oliwą, posypać pokrojonym czosnkiem,a także rozmarynem i oregano. Na przygotowanym spodzie ułożyć połówki pomidorów przekrojoną stroną do dołu i przyprawić do smaku. Ciasto francuskie rozwałkować. Ułożone w formie pomidory przykryć krążkiem z ciasta. Piec ok. 20 min., aż ciasto stanie się złotobrązowe w temperaturze 200 C. Zapiekankę przykryć talerzem, odwrócić, wyłożyć na talerz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak