Sposób przygotowania

Do szklanki 0,5ll do piwa wlewam wodę. Dodaje drożdże, sól i cukier(po łyżeczce). Wszystko mieszam aż się rozpuści. Do miski wsypuję mąkę pszenną 650 (4 szklanki), żytnią(1 szklanka) i zalewam tym co jest w szklance. Wyrabiam ciasto ręcznie. Jeżeli jest za rzadkie to podsypuję mąki. Pozostawiam do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiam. Kładę na blachę i formuję bochenek okrągły lub owalny. Zostawiam ponownie do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu smaruję po wierzchu wodą i wsadzam do piekarnika kuchenki elektrycznej. Do kuchenki wstawiam naczynie z wodą. Piekę w temp. 180-200 stopni C 40-50 min. Po upieczeniu wyciągam i smaruję po wierzchu pędzelkiem wodą. Smacznego.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !