Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka wiosenna

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
ziemniaki 0,6 kg
pieczareki całe 0,5 kg
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
bulion drobiowy 2 szklanki
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
śmietana 100 ml
żółty ser do smaku
sól, pieprz do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka wiosenna

Kapustę kroimi na mniejsze kawałki- pozbawiamy je głąba, ponieważ on nie nadaje się do jedzenia. Papryki pokroić w małą kostkę. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Powyższe składniki zalać bulionem i gotować około 5 minut. Warzywa odcedziamym, ale wywar zostawiamy. Ziemniaki gotujemy w łupinakch, obieramy i kroimy w plasterki.

Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę+ później dodajemy wywar. Dodajemy śmietanę i przecier pomidorowy. Przyprawiamy do smaku. -SOS

Naczynie żaroodporne smaujemy tłuszczem. Na dno układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę duszonych warzyw i znowu wiemniaki. Każdą warstwę polewamy sosem. Wierzch zapiekanki polewamy resztą sosu i posypujemy startym serem. Zapiekać w 180 C około 30-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justyna54 06.04.2011 12:04
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak