Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

LANGOSZE

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
kilka gotowanych ziemniakow
drożdże 30 g
olej 1/2 szklanki
woda 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: LANGOSZE

Ziemniaki rozgnieść ( najlepiej ciepłe, można podgrzać w kuchence). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniej wody, zamieszać, posypac łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy to zrobią, wsypać mąkę do miski, dodać rozczyn, posolić i mieszając dodawać olej , rozgniecione ziemniaki i wodę, do konsystencji gęstej śmietany. Ubić łyżką drewnianą, do odstawania ciasta od boków miski. Postawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce aż podwoją objętość.
Rozgrzać na patelni olej ( niewiele, bo strasznie piją) i kłaść po kilka owalnych placków, jak na racuchy. Smażyć pod przykryciem aż góra będzie ścięta, a spód się przyrumieni. Uzupełniać olej. Po przewróceniu na drugą stronę, dosmażać odkryte. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z tłuszczu. Podawać z gotowaną kapustą, najlepiej kiszoną, z przyprawami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 25.08.2012 10:09
a to ciekawe! drożdży nie dodawałam,trzeba spróbować:)
Wacław 16.05.2012 14:58
pyszne i apetyczne !
Izabela28 01.02.2012 12:03
bardzo smacznie wyglądają te placki:)
Andzia1977
Andzia1977 14.11.2011 22:11
wypróbuję
suzana 21.08.2011 17:29
Używać ziemniaków do langoszy? Dziwne
Koper 12.12.2010 16:31
Zawsze robiłam podobne placki, ale bez drożdży, muszę tak spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak