Sposób przygotowania

Kapustę kroję w paski, a następnie na mniejsze kawałki. Do rondelka wlewam mleko i delikatnie podgrzewamy. W letnim mleku z dodatkiem cukru rozpuszczam drożdże. W misce umieszczam mąke, mleko z dodatkiem drożdzy, odrobinę soli, rozpuszczone masło ( 40 gram) i roztrzepane 1 jajko. Wszystko mieszam mikserem (bądź ręcznie), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywam powstałą masę ściereczką i odstawiam na około 1 godzinę, aby wyrosło. W między czasie kroję cebulkę w kosteczkę. Rozgrzewam patelnię z dodatkiem 2 łyżek masła, wsypuję cebulkę i czekam, aż się zeszkli. Po chwili dodaję pokrojoną kapustę, wlewam 1/2 szklanki wody i wszystko razem duszę. Pod koniec duszenia ( do monetu gdy kapusta będzie miękka) doprawiam solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyjmuje na blat i wałkuje formując prostokąt ( ciasto nie może być cienkie!). Wykładam na powstały prostokąt farsz zostawiając 1-2 cm odstępu ciasta od krawędzi. Składam jak kopertę na 3, podwijam brzegi i układam łączeniem do dołu. Kładę na papierze do pieczenia.

Przykrywam ściereczką i czekam, aż podrośnie (około 20-30 minut). Przed włożeniem do piekarnika ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę w temperaturze 200 C około 35-40 minut.

Zdjęcie kulebiaka przed upieczeniem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !