Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche roladki z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 20 dag
mąka 1\\2 szkl
śmietana kwaśna 1 szkl
smalec 1 łyżka
żółtko jajek 3 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche roladki z makiem

Mak do roladek:
3 jaja
12 dkg cukru
25 dkg maku sparzonego i zmielonego,
3 łyżki mąki
cukier waniliowy

Masa budyniowa:
3 szklanki mleka (2 szklanki zagotować)
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
cukier waniliowy

Przygotować ciasto. Wyłożyć mąkę na stolnicę. Zimną margarynę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesypując ją mąką. Dodać żółtka, smalec, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z pierwszej upiec dwa równe placki. Z drugiej części przygotować trzy placki, z których każdy rozwałkować tak, aby nie przekraczał długości blaszki. Posmarować je masą makową (jaja ubić z cukrem, dodać mak, mąkę i wanilię) i zwinąć w roladkę. Piec wszystkie trzy roladki w jednej blaszce. Gdy upieczone placki i roladki studzą się, przygotować masę budyniową. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, cukier waniliowy i szklankę mleka. Dobrze wymieszać, wlać do gotującego się pozostałego mleka. Gotować przez około 2 min, ciągle mieszając. Masę ostudzić i utrzeć z 25 dkg masła.

Składanie placka:
Na spód dajemy duży placek. Smarujemy go masą budyniową. Na masę kładziemy roladki makowe, które szczelnie przykrywamy resztą masy. Na wierzch dajemy drugi placek. Posypujemy cukrem pudrem. Wstawiamy w chłodne miejsce. Placek pieczemy dzień lub nawet dwa dni przed spożyciem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak