Sposób przygotowania

Zagnieść kruche ciasto. Chłodzić je przez godzinę, schłodzone rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec 15 min w temperaturze 200°c.

Biszkopt:
3 jajka
18 dag cukru pudru
18 dag masła
18 dag mąki
łyżeczka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Krem kawowy:
25 dag masła
15 dag cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
5 żółtek
50 ml rumu
10 dag dżemu


Zrobić biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. ubić białka i połączyć z ciastem. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 min w temperaturze 200°c. Zrobić krem. masło ucierać z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, a potem kawę rozpuszczoną w rumie. Masę schłodzić. Wystudzony blat z kruchego ciasta posmarować dżemem, przykryć go wystudzonym biszkoptem, rozsmarować na nim krem kawowy. Ciasto trzymać w lodówce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !