Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem kawowym
Biszkopt:
3 jajka
18 dag cukru pudru
18 dag masła
18 dag mąki
łyżeczka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kawowy:
25 dag masła
15 dag cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
5 żółtek
50 ml rumu
10 dag dżemu
Zrobić biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. ubić białka i połączyć z ciastem. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 min w temperaturze 200°c. Zrobić krem. masło ucierać z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, a potem kawę rozpuszczoną w rumie. Masę schłodzić. Wystudzony blat z kruchego ciasta posmarować dżemem, przykryć go wystudzonym biszkoptem, rozsmarować na nim krem kawowy. Ciasto trzymać w lodówce.