Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z mięsem i czarnuszką

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej luksusowej 4 szkl.
masła albo margaryny 250 g
jajko 3
soli 1/3 łyżeczki
cukru 1 łyżka
świeżych drożdży 5 dkg
śmietany ok. 1/2 szkl.
gotowanego mięsa ok. 1,2 kg
żółtko + mleko do posmarowania:
sos sojowy grzybowy do smaku:
pieprz ziołowy sól
przyprawa kofte bahari
Czarnuszka nasiona Prymat do posypania:

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z mięsem i czarnuszką

Mięso było wołowe, z rosołu. Zmieliłam je, dodałam jajko, 3 łyżki sosu sojowego, ok łyżeczki papryki, pół łyżeczki pieprzu ziołowego i łyżeczki przyprawy kofti bahari (to turecka mieszanka przypraw ziołowych używana do mięs). Na oleju przesmażyłam drobniutko posiekaną cebulę, dodałam do mięsa, wyrobiłam masę.

Mąkę przesiałam z solą. Drożdże roztarłam z cukrem, odstawiłam żeby zrobiły się płynne. Zimną margarynę wkroiłam do mąki, roztarłam dokładnie palcami tak żeby nie było większych grudek. Wbiłam jajka, wlałam śmietanę 18% i drożdże. Zagniotłam ciasto. Ma być dość elastyczne i gładkie. Podzieliłam je na 8 części. Każdą rozwałkowywałam na prostokąt. Wzdłuż jednego boku nałożyłam farsz, taki wałeczek mięsa i zwinęłam ciasny rulon - brzeg powinien znaleźć się pod spodem. Ostrym nożem pokroiłam rulon na ukośne kawałki. Te ułożyłam luźno na blasze do pieczenia, posmarowałam żółtkiem rozkłóconym z 4 łyżkami mleka i posypałam czarnuszką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam aż były apetycznie rumiane. Podałam jako dodatek do barszczu czerwonego. Doskonałe są zarówno na gorąco jak i na zimno.

Ciasta nie trzeba na żadnym z etapów przygotowania odstawiać do wyrośnięcia - rośnie dopiero w piekarniku i jest bardzo delikatne!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 18.11.2013 20:05
ma charakterystyczny smak, wiem że nie wszyscy ją lubią, ale my bardzo - dodaję czarnuszkę także czasami do chleba jak piekę
jasiek 18.11.2013 17:17
ciekawa ta czarnuszka
Miki 23.05.2012 07:32
super
Ela20 31.01.2012 15:25
pysznie wygl?daj? :)
Misia90 27.09.2011 18:04
ekstra
Marysia 27.09.2011 17:04
super
Karolina69 27.09.2011 13:23
fajne
BozenA 10.08.2011 16:48
super
BozenA 10.08.2011 16:48
super
Ania67 14.06.2011 15:23
baaaardzo zachęcające
Agnieszka/picola 14.04.2011 19:44
pycha
caroline1983 01.02.2011 13:40
Uwielbiam takie paszteciki :)
SmacznaPyza 19.11.2010 15:19
do ciasta 2 jajka, 1 do farszu!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak