Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk z uszkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiszonego barszczu ok.1,5 l
wywary z grzybów suszonych ok.0,5 l
wywaru z włoszczyzny ok.0,5 l
ząbki czosnku 3
sól, pieprz, cukier do smaku:
uszka z farszem grzybowym

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk z uszkami

Przepis na uszka znajdziecie tutaj: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/70646/uszka-z-farszem-grzybowym.html

Przepis na kiszenie barszczu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/13328/kiszony-barszcz-czerwony.html

Wywar z grzybów, które używam do uszek i pierogów a wywar z warzyw na sałatkę jarzynową - oba bardzo esencjonalne bo zalewam składniki wodą tylko tyle żeby były przykryte i gotuję bez soli.
Mieszam wywar z grzybów i włoszczyzny (bez kapusty!?), dolewam barszcz kiszony - jest tak esencjonalny, że właściwie nic nie trzeba więcej, ale wkrawam jeszcze czosnek. Doprawiam całość do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Podgrzewam, ale nie gotuję! Podaję z uszkami albo sam. Nie trzeba zakwaszać bo kiszony barszcz jest już kwaśny.

Na zdjęciu widać oczka tłuszczu - to oczka oleju którym były skropione uszka gotowane dzień wcześniej a potem tylko przelane wrzątkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 18.04.2012 18:36
kto nie lubi uszek ?
agnieszkalider 09.02.2012 15:08
Mpja ulubiona potrawa wigilijna
Misia90 27.09.2011 18:04
ekstra
Marysia 27.09.2011 17:04
super
Karolina69 27.09.2011 13:23
fajne
Agnieszka/picola 17.03.2011 08:04
uwielbiam taki barszcz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak