Sposób przygotowania

Farsz przygotować w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/19304/farsz-pieczarkowy-do-uszek.html

Mąkę przesiać, dodać sól, masło, żółtko i zarabiając ciasto wlewać cienkim strumieniem ciepłą wodą. Trudno podać dokładną jej ilość bo to zależy od wilgotności mąki. Ciasto musimy lekko wyrobić, powinno mieć konsystencję zwartą, ale elastyczną, jak na pierogi, może odrobinę bardziej miękkie. Ja zawijam ciasto w folię i odkładam do lodówki na ok. 30-60 min.. Następnie odcinam po kawałku, rozwałkowuję dość cienko podsypując niewielką ilością mąki. Kroję na paski szer. ok.4 cm a potem na kwadraty. Na każdy kwadracik nakładam troszkę farszu i składam go po przekątnej na pół, dociskam brzegi i zlepiam dwa boczne rogi. Gotowe układam na tacy lekko oprószonej mąką albo na ściereczce. Wrzucam na osolony wrzątek partiami, gotuję aż wypłyną. Osączam i podaję do barszczu.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    aby po ugotowaniu uszka się nie sklejały jeśli mają poleżeć albo gotujemy je dzień wcześniej, przelewam je zimną wodą, odcedzam i skrapiam w misce olejem.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    uwielbiam takie uszka
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    leonkot

    kocham świąteczne uszka, zawsze podjadam i na wigilię zostaje ich niewiele :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !