Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna szarlotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 4 łyżki
śmietana 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 szt
żółtka jaj 1- 2 szt
margaryna lub masło roślinne 120 g
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 16 g
cukier kryształ 2 łyżki
mąka tortowa 250 g
jabłka 500 - 700 szara reneta

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna szarlotka

Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i kroimy na drobne kawałki, krótko przesmażamy.
Do przesmażonych dodajemy oba cukry czyli cukier kryształ i cukier cynamonowy (który możemy sobie zrobić sami w domu).
Mieszamy całość i odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie przygotowujemy spód do szarlotki: - na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki.
Całość krótko zagniatamy.
Rozwałkowujemy ciasto (część ciasta odkładamy) na grubość 1 cm.
Rozwałkowane - przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm i wylepiamy nim dno i 2 cm brzeg.
Kilkakrotnie nakłuwamy ciasto widelcem.
Na ciasto wykładamy przestudzone nadzienie.
Wierzch szarlotki ozdabiamy \"kratką\" zrobioną z odłożonej wcześniej porcji ciasta. Piekarnik nagrzewamy - wcześniej do 180 stopni C i wstawiamy \"naszą\" szarlotkę. Pieczemy ją 45 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 30.03.2012 19:36
super
Krzysztof42 13.05.2011 18:38
prawdziwie świąteczna
IZABELA29 01.09.2010 08:43
pyszna uwielbiam ciacha z jabłkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak