Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser karmelowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko zagęszczone słodzone 600 ml
cukier 200 gram
laska wanilii
jajko 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser karmelowy

Laskę wanilii kroimi na pół i wybieramy z niej wnętrze (pestki). Laskę wanilii wrzucamy do schłodzonego mleka i pogrzewamy je(nie dopuszczając do wrzenia) , a nastepnie przecedzamy mleko( aby nie było pestek wanilii) i je chłodzimy. Cukier wrzucamy do rondelka, wlewamy troszeczkę wody i palimy na ciemny kolor( aby powstał karmel). Do jajek dodajemy 1 łyżkę cukru i ubijamy na jednolita masę. Naczynka żaroodporne napełnaimy karmelem(i obracamy go, aby równo pokrył ścianki naczynek). Jajka łączymy z mlekiem ubijając do puszystości. Nastepnie do kokilek dodajemy powstałą masę. Kokilki umieszczamy na blaszcze(dolewamy do niej 2 cm warstwę gorącej wody - 2 cm porównując z kokilkami). Pieczemy w 170 C około 45 minut. Upieczony deser trzeba ostudzić i następnie wstawić do lodówki. Podajemy podany przysmak wyjmując deser z kokilek ( dzieki temu karmel z dnia naczynia utworzy sos, który poleje górę deserku).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 30.09.2011 16:55
Świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak