Sposób przygotowania

Do rondelka wlać śmietanę i pokruszyć w nią białą czekoladę i dużą łyżkę masła. Biała czekolada najlepiej by była o jakimś smaku (ja stosuję burbon-wanilia) - wtedy nie trzeba dodawać żadnego aromatu. Podgrzać to do rozpuszczenia czekolady - wsypać wiórki i mieszać aż do całkowitego wymieszania. Dobrze jest jeszcze w czasie mieszania podgrzewać, by wiórki trochę zmiękły. Pozostawić do ostygnięcia i następnie formować kulki w rękach mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Odłożyć je na tacce (najlepiej szklanej albo na plastikowej lub czymś wyłożonym folią aluminiową) i wstawić na 2-3h do lodówki. Gdy biała czekolada się scali, rozpuścić mleczną czekoladę w małym garnuszku lub na patelni i obtoczyć w niej kulki kokosowe (najlepiej pomóc sobie dwoma łyżeczkami). Ponownie włożyć do lodówki, na jakąś godzinę. Najlepiej podawać zaraz po wyjęciu z lodówki.

Mi wychodzi o 20-25 kulek, w zależności jakie duże je formuję.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Wspaniałe ,zakochałam się w tym przepisie od pierwszego spojrzenia .
  • 0
    original
    Opublikowano

    aisoglam

    Strasznie przyjemny przepis ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    izapozdro

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    ale prezencja! mmmmmmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pychotka, wygląda super, normalnie glodna jestem...
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    rewelacja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !