Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bardzo mocno czekoladowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 1,5 kostki
białko 10 sztuk
żółtko jajek 10 sztuk
czekolada mleczna 4 tabliczki
cukier 1,5 szklanki
Krem:
likier pomarańczowy 4 łyżki
śmietana 30% 1 szklanka
czekolada 2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bardzo mocno czekoladowe

Powyższe składniki idealnie pasują na tortownicę o średnicy około 23 cm.

W kapieli wodnej rozpuszczam 4 tabliczki czekolady, a gdy ona sie rozpuści dodaje do tego 1,5 kostki margaryny. Czekam, aż składniki się połączą. Żółtka ucieram z połową szklanki cukru. A resztę cukru dodaje do białka i ubijam na sztywna pianę. Nastepnie białko łącze z żółtkami i dodaje rozpuszczoną masę czekoladową. Ciasto przelewam do tortownicy i piekę w 180 C około 20 minut.

Krem: zagotowuje śmietanę i dodaje połamaną czekoladę, a gdy ona się rozpuści odstawiam rondelek z pieca i dodaje likier. Po ostygnięciu ciasta polewam je powyższym kremem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak