Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sola duszona

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z soli 600 g
sok z cytryny 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat
wytrawne sherry 1/8 l
por 100 g
masło 40 g
mąka pszenna 20 g
kremówki 1/4 l
natka pietruszki 3 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Sola duszona

Rybę wymieszać z sokiem z cytryny, sherry i pieprzem, przykryć schłodzić. por oczyścić i pokroić w cienkie plastry.
Mąkę podgrzewać z 20g masła na średnim ogniu, dopóki nie przestanie sie pienić. Do zasmażki dodać śmietanę i gotować 10minut do otrzymania gęstego sosu.
Półmisek posmarować masłem i obłożyć porem. Na porze ułożyć rybę, skórą do dołu, posypać natką pietruszki.
Zagotować 1/4l wody z łyżką pietruszki. Pólmisek z rybą ustawić na podkładce, rybę posolić, dusić pod przykryciem.
Sok powstały podczas duszenia ryby dodać do sosu, krótko gotować, przyprawić solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak