Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka królewska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 175 g
mąka ziemniaczana 25 g
proszek do pieczenia 1/2 paczki
miękkie masło 125 g
cukru 150 g
jaja 4
szczypta soli
rum 2 łyżki
sok z cytryny
czereśnie koktajlowe 12 sztuk
krem maślany:
budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 1/2 l
cukier 50 g
szczypta soli
masła 200 g
masło 1 łyżka
cukier 50 g
migdały pokrojone 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka królewska

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać miękkie masło, cukier, jajka i przyprawy. Krótko mieszać ręcznym mikserem, następnie włączyć największe obroty i miksować przez 4 minuty.
Formę posmarować tłuszczem, posypać mąką wlać ciasto i upiec. po 10minutach po upieczeniu wyjąć ciasto z formy, przykryć i pozostawić do wystygnięcia.
Ugotować budyń waniliowy, ochłodzić go w kąpieli wodnej mieszając cały czas. Utrzeć masło, a następnie łyżka po łyżce wmieszać do niego budyń. Ciasto przełożyć i posmarować kremem.
Masło i cukier stale mieszając ogrzewać na wolnym ogniu aż do uzyskania złotej barwy. Dosypać migdały, rozmieszać, i rozsmarować na folii aluminiowej posmarowanej olejem. Po wystygnięciu roztłuc i posypać kawałkami wieniec. Położyć czereśnie na różyczkach z ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia21 03.11.2011 16:46
super
Emilia21 03.11.2011 16:46
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak