Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe tiramisu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serek mascarpone 500 gram
Zimna kawa 200 ml
cukier brązowy 5 łyżek
rum 6 łyżek
biszkopty podłużne 1 opakowanie
czekolada gorzka 150 gram
czekolada mleczna 150 gram
kakao do posypania
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe tiramisu

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę. W miseczce umieszczam serek i ubitą śmietanę- mieszamy wszystko bardzo delkatnie. Następnie do tej masy dodajemy schłodzoną roztopioną czekoladę i ponownie mieszamy. Do szklanki z zimną kawą dodajemy rum i brązowy cukier. Mieszamy wszystko. W powstałym roztworze nasączamy biszkopty(trzeba robić to szybko, aby biszkopty nie rozpadły się)i układamy je na dnie foremki. Dodajemy kremową masę i na to biszkopty, które przykrywamy ponownie masą. Na wierzchu posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariola21 04.01.2011 12:45
Zapomniałam dopisać, że należy zrobić mocny napar z kawy :)
Mariola21 04.01.2011 12:45
rozpuszczalną :)
goofy9 04.01.2011 11:33
kawę rozpuszczalną czy sypaną?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak