Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło na blachę
jajko 4
cukier 100 g
szczypta soli
mąka krupczatka 60 g
mąka ziemniaczana 40 g
proszek do pieczenia 1 łyżka
woda 4 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa

Blachę posmarować masłem, położyć na niej pergamin, posmarowany masłe.
Jajko ubić z wodą, cukrem, solą, tak by piana była jasna i delikatna.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną blachę i rozsmarować. Piec po środku rozgrzanego piekarnika. Ciasto jest upieczone, gdy przy dotknięciu jest sprężyste. Jeśli będzie pieczone zbyt długo, to złamie się podczas rolowania.
Zwilżoną lub posypaną cukrem ścierkępołożyć na stolnicy i wyłożyć na nią upieczony biszkopt. Od razu posmarować galaretką lub marmoladą i zrolować.
Biszkopt który ma byc nadziany bitą śmietaną lub kremem maślanym pozostawić do ostygnięcia przykryty wilgotną ściereczką, aby nie złamał się podczas zwijania.
Roladę biszkoptową posypać cukrem, ozdobić bitą śmietaną, świeżymi owocami, wiórkami owocowymi,itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak