Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jaja faszerowane

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo 4
sałata 4 liście
miękkie masło 40 g
kawior 50 g
szczypta soli
lub
ser gorgonzola 50 g
miękkie mało 20 g
sos worcester
sól, pieprz
oliwki 4
troche pietruszki
lub
przecier pomidorowy 1 łyżka
kwaśna śmietana 1 łyżka
sól, pieprz
koper
sos sojowy 1 łyżka
szparagi 8 główek

Przepis i sposób przygotowania na: jaja faszerowane

Gotować jajka 10minut, natychmiast ochłodzić je zimną wodą, obierać ze skorupki i przeciąć wzdłuż na pół. Żółtka przetrzeć przez sitko, utrzeć razem z innymi dodatkami tak,by powstał delikatny krem. Dodać przyprawy do smaku. Tutkę z lejkiem napełnić białka kremem. Jajko ozdobić i udekorować.

1. W zagłębienie jajka włożyć trochę kawioru, na to wycisnąć krem z masła i żółtka. Resztę kawioru wykorzystać do dekoracji.

2. Krem z masła i żółtka zmieszać z gorgonzolą, przyprawić sosem Worcester, solą i pieprzem. Wypełnić białka i ozdobić plasterkami oliwek i pietruszką.

3. Przetarte żółtka utrzeć ze śmietaną, przecierem pomidorowym i sosem sojowym. Dodać pieprz i sól. Gotowym kremem wypełnić połówki ugotowanych białek. Udekorować szparagami i łodyżką kopru.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia21 11.09.2011 10:01
super
Emilia21 11.09.2011 10:01
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak