Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczne tiramisu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtka jaj 4
kakao 2 łyżki
mocnej kawy, np z ekspresu 2 szklanki
śmietana 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
Biszkopty wg uznania
wino deserowe 1/2 szklanki
serek mascarpone 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczne tiramisu

Do miski umieścić żółtka i ubić je , aż staną się puszyste. Do powstałej masy wlać wino, cukier i mieszamy wszsytko, aby było jednolite. Do rondelka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia, następnie kładziemy na rondelek miskę z masą i mieszamy co jakiś czas(masa musi zgęstnieć). Następnie masę odstawiamy w inne miejsce, aby ostygła. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. W innej misce umieszczamy serek i mieszamy go, aż stanie się kremowy, a następnie dodajemy do miski masę która gotowała się na rondelku. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę. Biszkopty namaczamy w mocnej kawie. Na wierz formy układamy warstwę z biszkoptów(moczyć należy bardzo szybko w przeciwnym razie biszkopty się rozpadną), następnie kremową masę , ponownie biszkopty i na końcu masę . Do dekoracji używamy kako. Odstawiamy tiramisu do lodówki na około 5 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak