Sposób przygotowania

Z tych skladników pieczemy biszkopt i kroimy na 2 części.

Bita śmietana:
ok 0,7 l śmietany np 30%
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
brzoskwinie w syropie
3 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:
Ubijamy śmietanę i cukier, następnie dodajemy rozpuszczoną w 0,5 szkl soku z brzoskwiń żelatynę (rozpuszczamy w ciepłej wodzie a dodajemy przestudzone i nieco stęzone). Na końcu dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę (dobrze odcedzone lub lekko podduszone)

Masa mleczna:
kostka masła
puszka mleka skondensowanego o dowolnym smaku, najlepiej “masę gotową” lub gotowane 2-3 godz- wystudzone, mleko miksujemy z masłem

Słonecznik:
20 dkg słonecznika łuskanego
2 łyżki maragryny
1 łyzka cukru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składnik smażymy na średnim ogniu do momentu aż się dobrze połączą ok 5-10 min CAŁY CZAS MIESZAJĄC. Po wyłączeniu też mieszamy co jakiś czas żeby ziarenka słonecznika się nie pokleiły. posypujemy zimnymi żeby masa mleczna się nie roztopiła bo spłynie z placka

Warstwy:
biszkopt
bita śmietana
biszkopt
masa mleczna
to wszystko posypujemy ziarenkami słonecznika

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !