Sposób przygotowania

Żółtka, cukier, rum i cukier waniliowy rozmieszać tak, by uzyskać konsystencje piany, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, bułką tartą i orzechami i delikatnie wymieszać łyżka po łyżce z ciastem.
Do wysmarowanej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm, wlać ciasto i piec je w nagrzanym wcześniej piekarniku.
Odłożyć na bok sześć ładnych śliwek, które posłużą do dekoracji, z pozostałych usunąć pestki, zmieszać z cukrem, cynamonem, goździkami i rozgotować.
Ubić śmietanę, przed zesztywnieniem dodać cukier waniliowy. Przeciąć tort, jedną warstwę posmarować masą śliwkową, drugą bitą śmietaną. Górę posmarować bitą śmietaną i udekorować tak jak na zdjęciu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !