Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek Magda

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt
proszek do pieczenia
mąka 3\\4 szkl
kakao 3 łyżeczki
cukier 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Placek Magda

Sernik:
60 dag zmielonego sera białego
30 dag cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jaj
15 dag margaryny
1 łyżka proszku do pieczenia

Placek kokosowy:
7 białek
15 dag cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag wiórków kokosowych
1 łyżka bułki tartej

Masa orzechowa:
1 szklanka słodkiego mleka
1/2 szklanki cukru pudru
20 dag orzechów mielonych
1 1/2 kostki masła

Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C ok. 30-40 min.
Sernik:
Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec.
Kokosowy:
Białka ubić z dodatkiem cukru. dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczeia i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku.
Masa orzechowa:
Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć z cukerm pudrem, dodać przestudzone orzechy.
Przełożenie placka:
Biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak