Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krajanka ananasowo - bananowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3 szt
cukier 15 dag
cukier wanilinowy
mąka 10 dag
budyń czekoladowy 1 op
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 3 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka ananasowo - bananowa

Krem:
350 ml mleka
1 Budyń o smaku waniliowym Dr. Oetkera
200 g miękkiego masła
50 g cukru

Nadzienie:
5 szt. krążków ananasa z puszki
sok z ananasów
2 banany
1/2 cytryny

Polewa:
1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera
2 łyżki dżemu ananasowego
2 łyżki płatków migdałowych

Żółtka ubić z łyżką cukru, cukrem wanilinowym i gorącą wodą na puch. Mąkę przesiać z budyniem czekoladowym i proszkiem do pieczenia. Białko ubić na sztywno dodając porcjami pozostały cukier, zmiksować z masą z żółtek. Dodać przesiane składniki, delikatnie wymieszać. Blachę 30 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec około ok. 15 minut.
Piekarnik gazowy: temp. 180^(o) C (nie powinien być podgrzany), Piekarnik elektryczny: temp. 180^(o) C (powinien być podgrzany)
Po upieczeniu ciasto od razu wyłożyć z blachy i oderwać papier. Budyń ugotować z cukrem, przełożyć do salaterki i przykryć folią spożywczą, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać zimny budy, zmiksować na gładki krem. Ananasy osączyć banany obrać ze skóry, skropić sokiem cytrynowym. Owoce pokroić w drobną kostkę, wymieszać z kremem. Biszkopt przekroić na trzy równe paski, nasączyć je syropem ananasowym. Ciasto przełożyć kremem. Wierzch ciasta posmarować dżemem ananasowym. Ciasto oblać polewą, posypać płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak