Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z marchwi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchwi 500 g
cukru żelującego 500 g
sok z cytryny 4 łyżki
laska cynamonu
laska wanilii
gruszka 1

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z marchwi

Marchew obrać opłukać i pokroić w paski. Wymieszać sokiem z cytryny, cukrem żelującym, cynamonem i wanilią.
Gruszkę obrać, przekroić ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w plasterki. Dodać marchwi, wymieszać, odstawić na jakiś czas, aby marchew puściła sok.
Marchew podgrzać na średnim ogniu, gotować 10minut od chwili wrzenia, aż stanie się miękka i szklista.
Cynamon i wanilię wyjąć, konfiturą napełnić przygotowane wysterylizowane słoiki.
Słoiki zamknąć , podgrzać w kąpieli wodnej do temperatury 75*C i pasteryzować 20minut. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia21 20.05.2012 19:38
mmm
Emilia21 20.05.2012 19:38
mmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak