Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kawowy z bitą śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła 100 g
jajko 8
cukru pudru 200 g
szczypta soli
mąki 150 g
koniak 6 łyżek
śmietanki 3/4l 36%
cukru pudru 40 g
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
migdały w płatkach 50 g
ziaren kawy ok.12

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kawowy z bitą śmietaną

Roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia. Jajka, cukier i sól ubić w kąpieli wodnej aż do zgęstnienia. Przenieść do zimnej kąpieli wodnej i ubijać do ostygnięcia. Następnie dodać mąkę stale mieszając i na koniec roztopione masło.
Wlać ciasto do tortownicy (średnica 26), upiec placek, pozostawić do wystygnięcia i wyjąć z formy.
Placek wzdłóż rozkroić i skropić koniakiem. Ze śmietanki, cukru pudru i kawy ubić sztywny krem kawowy, część odłożyć i wykorzystać do dekoracji.
Nadziać tort kremem kawowym, posmarować boki i ozdobić. Posypać płatkami migdałowymi i położyć ziarenka kawy.
175* w piekarniku:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia21 05.09.2011 15:13
super
Emilia21 05.09.2011 15:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak