Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa kolczatka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolady 100 g
masła 140 g
sól
cukru pudru 150 g
jajek 6
Bułka tarta klasyczna Prymat 50 g
startych migdałów 50 g
mąki pszennej 50 g
czekolady do polewy 100 g
migdałów 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa kolczatka

Czekoladę podzielić na małe kawałki, podgrzać w gorącej kąpieli i odstawić do schłodzenia. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Masło i 50g cukru pudru utrzeć na białą masę, dodawać stopniowo żółtka i łyżkę roztopionej czekolady.
Białka posolić i ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo 100g cukru pudru i ubijać, aż piana zrobi się błyszcząca.
Do piany dodać bułkę tartą wymieszaną z mąką, startymi migdałami i kremem czekoladowym, lekko wymieszać, wlać do formy i upiec.
Ciasto po upieczeniu wyjąć po 15 minutach z formy.
W międzyczasie sparzyć migdały, obrać je ze skórki. Ciasto przybrać migdałami pokrojonymi na małe podłużne kawałki. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia21 23.12.2010 19:31
rewelacja
Emilia21 23.12.2010 19:31
rewelacja
Zoso 18.11.2010 19:09
Smaczny jeżyk ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak