Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście krucho-drożdżowym

4.0
(28)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej luksusowej 3-3,5 szkl.
masła 200 g
jajko 2
świeżych drożdży 4 dkg
soli 1/3 łyżeczki
cukru 1 łyżka
gęstej śmietany 1/2 szkl.
jabłek, średniej wielkości 4-5
lukier do ozdoby:
trochę mąki do podsypywania:

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście krucho-drożdżowym

Jabłka umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na ósemki i wycięłam gniazda nasienne.
Mąkę przesiałam do miski razem z solą. Drożdże roztarłam z cukrem w kubeczku i odstawiłam na kilka minut żeby zrobiły się płynne. Do mąki wkroiłam kawałki zimnego masła i roztarłam je tak jakbym robiła kruszonkę. Wlałam drożdże, śmietanę i wbiłam jajka. Zagniotłam elastyczne ciasto - jeśli by się mocno kleiło to można podsypać jeszcze troszkę mąki.
Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia tylko można od razu po zagnieceniu rozwałkowywać więc podzieliłam je na kilka części z których każdą rozwałkowywałam na okrągły placek grubości ok. 3 mm i średnicy 15-20 cm. Każdy placek podzieliłam na krzyż na 4 części. Na każdym takim trójkącie, przy szerszym brzegu położyłam ósemkę jabłka i zaginając najpierw do środka boczne brzegi zwinęłam do szpiczastego końca. Koniec powinien znaleźć się pod spodem. Ciastka ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam ok. 15 min. aż ładnie urosły i zezłociły się. Gdy lekko przestygły posmarowałam je gęstym lukrem utartym z cukru pudru i soku z połowy cytryny, do którego dodałam kilka kropli olejku waniliowego.
Chłopaki zjadali jeszcze ciepłe...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 18.06.2013 09:28
pięknie to wygląda
SmacznaPyza 13.07.2012 21:02
Jola, moi chłopcy też lubię lukrowane ciastka :)
Anna133 12.07.2012 19:40
ale smakowitości :)
Jolanta40 02.04.2012 10:36
pycha, i jak dużo lukru, coś mój synek uwielbia :))
SmacznaPyza 08.12.2011 20:47
i bardzo łatwo się je robi
rjustysia 06.12.2011 15:41
świetnie się prezentują takie bułeczki :)
Misia90 27.09.2011 18:05
ekstra
Marysia 27.09.2011 17:05
super
Karolina69 27.09.2011 13:23
fajne
Agnik 03.06.2011 10:09
ślinka cieknie
SmacznaPyza 27.12.2010 19:58
robi się bardzo szybko - \"zaraziłam\" już tym przepisem chyba wszystkie koleżanki!
Ewa104 27.12.2010 19:51
Przepis zapisany i nie ma wyjścia muszę zrobić.
SmacznaPyza 19.11.2010 14:34
polecam bo są pyszne a szybko się robi, ciasto jest mięciutkie, lekko kruche...
IZABELA29 19.11.2010 09:53
bardzo pomysłowe i pyszne na pewno
iwa643 19.11.2010 07:09
bardzo lubie
Agnieszka172 18.11.2010 19:52
muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak