Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik łasucha

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krem do tortów śmietankowy 1 op
mleko 300 ml
masło 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik łasucha

Ciasto:
5 jajek
150 g cukru pudru
1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
1/4 fiolki Aromatu rumowego Dr. Oetkera
150 g mąki tortowej
1/2 opakowania Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczka kakao
4 łyżki rumu do nasączenia

Do dekoracji:
1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć na pulchną masę z 2/3 cukru pudru, cukrem wanilinowym, aromatem i 3 łyżkami gorącej wody. Białka ubić, z pozostałym cukrem pudrem i wymieszać z masą żółtkową. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną, kakao, przesiać przez sito, dodać do masy. Blachę (23 x 39 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut.
Piekarnik gazowy: temp. 190º C (nie powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 190º C (powinien być podgrzany)
Wystudzone ciasto, przekroić na równe paski, nasączyć rumem. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu, nałożyć na jedną połowę ciasta, przykryć drugim paskiem ciasta. Ciasto udekorować polewą gotową deserową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 19.05.2012 17:00
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak