Sposób przygotowania

Krem:
150 g Jogurtu naturalnego Dr. Oetkera
250 ml wody
1 Krem jogurtowy 3 minuty Dr. Oetkera
Do dekoracji:

świeże owoce do przybrania – truskawki, maliny, porzeczki, jagody

Najpierw przygotuję sobie tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłożę ją papierem do pieczenie. Oczywiście, jeśli chcecie, możecie posmarować blachę tłuszczem i obsypać mąką. Teraz zajmę się ubijaniem piany. Oddzielam żółtka od białek, z których ubiję sztywną pianę. Następnie dodaję do niej cukier, cukier wanilinowy, wodę i sok z cytryny. Teraz uważnie dodaję kolejno żółtka i mieszam cały czas mikserem na najniższych obrotach. Odkładam mikser i delikatnie mieszając łyżką, dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Mogę już wyłożyć ciasto do tortownicy, wyrównać i włożyć do piekarnika. Musi być on rozgrzany do temperatury 175 stopni, a ciasto będę piekła przez jakieś 35 – 40 minut.
Po upieczeniu odkładam ciasto do ostudzenia. W międzyczasie, do wysokiego naczynia wlewam jogurt i wodę, a następnie powoli miksuję, dodając stopniowo krem jogurtowy. Kiedy już całą zawartość torebki wsypię do środka, przełączam mikser na najwyższe obroty i miksuję jeszcze przez 3 minuty. Kiedy krem mam już gotowy, przekładam go na ciasto i wyrównuję. Całość mogę teraz udekorować owocami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !