Sposób przygotowania

Kluski:
1000 g ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
250 g bułki tartej
olej do smażenia
sól
pieprz

Farsz:
Ser rozgnieść łyżką. Dodać jajko, mąkę, posiekaną natkę i przyprawy, wymieszać.
Ciasto ziemniaczane:
Ziemniaki obrać, ugotować, dodając łyżeczkę soli. Ostudzone ziemniaki zemleć. Dodać jajko, mąkę oraz sól, wyrobić ciasto.
Kuleczki ziemniaczane:
Z ciasta ulepić małe kuleczki, spłaszczyć, zrobić placki. Do środka nałożyć farsz, uformować kuleczki. W szerokim garnku zagotować wodę, posolić i włożyć kuleczki. Gotować około 5 minut (aż wypłyną na wierzch). Kuleczki wyłożyć na talerz, ostudzić, a następnie panierować w jajku i bułce. Smażyć na głębokim tłuszczu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !