Sposób przygotowania

Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić, włożyć do garnka, zalać 1 litrem wody.
Dodać grzybki, umyte i namoczone w 1 szklance wody, kiełbasę, boczek, przyprawy i sól do smaku.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 40 minut.
Wywar przecedzić.
Dodać zakwas wraz z osadem mąki.
Żurek mieszając, zagotować.
Kiełbasę pokroić w plasterki lub w porcje, grzyby w paseczki, boczek w kostkę i włożyć z powrotem do żurku.
Doprawić majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i kwaśną śmietaną.
Kromki chleba pokroić w kostkę, na suchej patelni usmażyć grzanki.
Jajka ugotowane na twardo pokroić na kawałki.
Żurek wlać do misek, dodać jajka i posypać grzankami.

Smaczna, pożywna zupa.. można ją również podawać ze świeżym razowym pieczywem posmarowanym masłem lub z ziemniakami z wody lub duszonymi

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    jak ja lubię żurek!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna156

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo lubie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !