Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borowiki Marynowane

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borowiki 2 kg
woda 4 szklanki
ocet 10 % 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Borowiki Marynowane

Grzyby obrać, przepłukać. Wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem 2 łyżeczek soli i gotować około 30 min. Następnie grzyby przesedzamy i układamy do słoiczków.Do każdego słoika można dodać po 1 liściu laurowym i po 3 ziarenka ziela angielskiego. Przygotowywujemy zalewę : 4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka soli, liśc laurowy i ziele angielskie ( ilość w/g uznania) Gotujemy aż cukier się rozpuści. Na samym końcu gdy zalewa troszke przestygnie wlewamy 1 szklankę octu i mieszamy Ciepłą zalewą napełniamy słoiki. Dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy około 10-15 min. Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matii6 16.02.2011 19:59
uwielbiam,,
Buczo007 21.11.2010 20:33
pycha
MAR3STA 19.11.2010 16:33
pyszne grzybki!
alaaa 18.11.2010 19:42
ladne ,bardzo lubię
Ewelina45 18.11.2010 13:57
Zapomniałam dodać że borowiki kroimy na mniejsze kawałeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak