Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka babci Ziuty

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 5 dkg
mąka tortowa 0,5 kg
mleko 2% 0,5 szklanki
sól 1 łyżeczka
jaja 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier waniliowy
kruszonka

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka babci Ziuty

Drożdże rozdrobnić widelcem, dodać 4 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Całość zalać ciepłym mlekiem. Wymiesza i zostawić do wyrośnięcia w ciepły miejscu.
Mąkę należy wsypać do miski. Uformować kopczyk, a w nim dołek. Do dołka wbić jajko, dołożyć resztę cukru, sól, ciepłe masło i zaczyn, który wcześniej zrobiliśmy. Należy zagnieść dokładnie ciasto. Pozostawić pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia posypane mąką. W chwili gdy podwoi swoją objętość raz jeszcze zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Zapleść warkocz podwijając końcówki na spód. Posmarować tak zaplecioną chałkę żółtkiem i posypać kruszonką. Poczekać około 15 minut, aż jeszcze wyrośnie. Chałkę piec na papierze do pieczenia lub na blaszce posmarowanej masłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 – 30 minut. Podawać z masłem i dżemem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 22.06.2013 18:43
pychota !!!!!
Poison1988 07.12.2012 18:21
uwielbiam chałki :)
Zoso 23.12.2011 19:33
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak