Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z grzybkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 6 pałek
cebula czerwona 2 sztuki
marchewka 1 sztuka
pieczarki 500 gram
sos sojowy 2 łyżki
sok pomarańczowy 2 łyżki
ocet winny 3-4 łyżki
cukier pół szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sol i pieprz ziolowy do miesa
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z grzybkami

Pałeczki z kurczaka umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem.Natarłam przyprawami i przełozyłam do woreczka do pieczenia.Cebulę obrałam i pokroiłam w ósemki,pieczarki oczyściłam i starłam na tarce o dużych oczkach,marchewkę po obraniu i umyciu drobno posiekałam.Wszystko przesypałam do woreczka z mięsem i szczelnie zawiązałam.Zrobilam dwa niewielkie nakłucia w folii i piekłam około godziny w 200 stopniach.

Cukier rozpuściłam na patelni z sosem sojowym i sokiem pomarańczowym.Mąkę ziemniaczaną wymieszałam z dwiema łyżkami zimnej wody i powoli wlewałam do sosu.Zagotowałam.

Mieso i całą zawartośc torebki przełożyłam do płaskiego rondla i zalałam powstałym sosem.Chwilę dusiłam pod przykryciem,obracając mięso w sosie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 28.09.2011 14:38
Lubię wszystko co z grzybkami:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak